1.Folyamatosan változó törés mutatójú nanotechnológiai fénykoncentrátorok fejlesztése a napelemek hatékonyabbá tételére

A fejlesztése csatlakozik a Concentrating Photovoltaic modules using advanced technologies and cells for highest efficiencies EU kutatásához.

Lásd: https://cordis.europa.eu/project/rcn/193754_en.html

A fenntartható fejlődés követelményei szerint újrahasznosított PET palackokból fénykoncentrátorokat fogunk ipari kutatás révén kifejleszteni napelemekhez. Az ipari kutatás során nanotechnológiai anyagokból olyan fokozatosan változó törésmutatójú fénykoncentrotorok prototípusait állítjuk elő, amelyek nem érzékenyek a fény beesési szögére, s nem kell napkövető rendszer a működésükhöz. A műszaki konstrukció várható további előnye tehát, hogy kisebb mennyiségű fotovoltaikus cellát igényel, mint a napjainkban kapható napelemek, valamint független a fény irányától és képes a visszaverődő fény hasznosítására is.

Ipari kutatás várható eredménye:

Egy folyamatosan változó törésmutatójú fénykoncentrátor prototípusa, egy gyártó szerszám prototípusa, valamint egy gyártási know-how.

Várható piac:

A napelemek globális piaca. Az ipari kutatás eredményeképpen a fénykoncentrátorok a felhasználandó napelem mennyiségét a harmadára csökkentik, ennek oka, hogy a fénycsapdák a hatásfokukat 30%-al növelik, mivel a fotonok többször ütköznek a napelemekkel. Az EU által finanszírozott CPVMatch projekt a nagy koncentrációjú fotovoltaikusok gyakorlati teljesítményét közelebb hozza az elméleti határhoz. A munkánk szakmai hátterének erősítésére magyar egyetemekkel dolgozunk együtt.

2.Vékony falú, nagy méretű, nagy szilárdságú alumínium öntvények előállítása nanotechnológiai anyagok felhasználásával

A kísérleti fejlesztést kiváltó ok az volt, hogy jelenleg sem a hazai, sem a külföldi piacon nincs egybeöntött vékony falú, áttört mintájú, nagyméretű, nagy szilárdságú alumínium díszöntvények megvalósítására kidolgozott gyártástechnológia (például nagyméretű kerti bútor asztallap). Vállalatunk olyan műszaki megoldást kíván kifejleszteni, mely révén nanoanyagokkal megerősített nagyszilárdságú aluminium öntvények állíthatók elő nagy méretben. A kísérleti fejlesztés eredménye egy prototípus szerszám, egy know-how és egy nagy szilárdságú vékony falú aluminium öntvény asztallap 1600x900 mm-es méretben. A vékony fal - különösen ilyen méretben - már eleve anyagmegtakarítást eredményez, hiszen kevesebb alumínium kerül felhasználásra más vastag falú termékekhez képest. Ezzel energia megtakarításra is sor kerül, így kevesebb a káros anyag kibocsátás is. 50 tonna gyártása esetén 100.000 kg széndioxid megtakarítás várható a technológia bevezetése révén. További környezetvédelmi szempont, hogy a fémbútorok gyártása nem igényel faanyagot, így nem kell erdőket kivágni előállításukhoz (50 tonna alumínium esetén 5000 m3 fát), ennek köszönhetően tovább javul a termék széndioxid egyenlege. A technológia révé védjük az erdeinket is.

1. Freeman Café & Bakery / GMOZERO® márkanév GMO-mentes élelmiszerek fejlesztése és értékesítése

Az emberek egészségének és jólétének előmozdítása érdekében javítanunk kell annak lehetőségeit, kockázatoktól mentes egészséges élelmiszereket kell eljuttatnunk a fogyasztókhoz. Ezért GMOZERO® márkanév alatt egészséges GMO-mentes élelmiszereket kívánunk kifejleszteni és forgalmazni a világ összes országába, továbbá ki akarunk építeni Freeman Café & Bakery néven egy olyan franchise rendszert, amelyben magyar GMO-mentes élelmiszereket értékesítenek. Céljaink érdekében előtérbe helyezzük a fenntartható fejlődést, a GMO-mentes élelmiszerbázisok megőrzését, a környezetbarát gazdálkodást, a megújuló energiafelhasználást, a hulladékok hasznosítását és a közösség iránti elkötelezettséget.

Ezért keressük azokat, akik partnereink lesznek a „GMO-FREE LIFE” életközösség megteremtésében, továbbá abban, hogy szervezetten begyűjtsük a kávézóban keletkező műanyag hulladékokat (PET palackokat), és alumínium hulladékokat (aludobozokat), hogy azokból napelemekhez fénykoncentrátorokat és alumínium sütőformákat, valamint aluminium bútorokat gyártsunk.

Küldetésünk a GMO-mentes élelmiszer bázisok megőrzése

Filozófiánk: „GMO-FREE LIFE”

Küldetésünk

Meggyőződésünk, hogy a versenyképes és fenntartható mezőgazdaság jövője a GMO-mentes termelésben van, ezért elkötelezettek vagyunk a GMO mentes élelmiszer források megőrzésében, a fogyasztók felvilágosításban.

Hitvallásunk

Mindenkinek joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az élelmiszerek, és mindenki megérdemli a hozzáférést a GMO-mentes termékekhez, ezért el kívánjuk juttatni a magyar GMO-mentes termékeket a világpiacra.

Garantáljuk

A GMOZERO® Projekt garantálja, hogy csak GMO-mentes termékeket forgalmaz a szántóföldtől az asztalig. Ezt értelmes, folyamatos analitikai vizsgálatokkal érjük el minden magas kockázatú nyersanyagnál, az ellátási lánc kritikus pontjain való ellenőrzéssel.

1. „stl” fájl bank Létrehozzuk az első műszaki .stl fájl bankot

Gyorsan változó, összekapcsolt világunkban az információs és kommunikációs technológia a digitális társadalmak idegrendszere. Ez az elsődleges ösztönző az innovációk 80%-a és a jelenlegi termelékenység javulás 40%-a. A ma ismert világot totálisan elsöpri a negyedik ipari forradalom, amely létrehozza az ipari folyamatok teljes digitalizációját. De nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok paradigmaváltásáról is. A világnak pont az ipar 4.0-ra van szüksége.

Ehhez a trendhez kapcsolódik vállalatunk, amikor létrehozza az első műszaki .stl fájl bankot, és induló készletének a prototípusait (fénykoncentrátorok, fémbútorok, környezetbarát oil drop stop olajleeresztők .stl fáj dokumentumait).

Az .stl fájl bankból közvetlenül olyan fogyasztási cikk - a jelen esetben szabadalommal védett fénykoncentrátorral rendelkező villamos energiát termelő tetőcserepek, ipari mintavédelemmel rendelkező fémbútorok, gyártási know-how-al védett környezetbarát olajleeresztők - .stl fájl dokumentációja vásárolható meg, melyekből 3D nyomtató segítségével, vagy cnc berendezésekkel - világ bármely pontján, bárki – kész terméket, vagy annak gyártó szerszámát tudja előállítani.

A rendszer azon kívül, hogy bárki házilag ki tudja nyomtatni például a napelemes tetőcserepeit, azt is lehetővé teszi, hogy az .stl fájlokat olyan kisüzemek is használhassák, amelyek az .stl fájlokból szerszámot (például egyedi napelemes tetőcserép műanyag extruder szerszámot) tudnak gyártani maguknak, s ezzel kielégíthetik a helyben jelentkező tömeges igényeket, megspórolva a szállítási költségeket.

A rendszerbe – minimális árért - bárki feltölthet „stl” fájlokat, és vásárolhat is onnan, ha megfizeti a jogdíjakat.

A rendszer online képzést biztosít a belépőknek. Erre szükség is van, hiszen a digitalizációval új munkakörök, új termékek, ellátási láncok, gyártási folyamatok születnek, s az informatikai tudás még értékesebb lesz.

2. Intelligens városok Intelligens retró stílusú lámpaoszlop kifejlesztése LED világítással

Vállalatunk a közvilágítás területén kíván innovatív megoldásokat kifejleszteni, mely során kifejlesztésre kerül egy intelligens lámpaoszlop LED világítással.

A lámpaoszlopok míves öntvény stílusa régmúltra visszatekintő, „öreg” várásrészek autentikus részét képezhetik azok felújítását, korszerűsítését követően.

Amennyiben a kísérleti fejlesztés megvalósul, akkor a projekt eredményeként létrejön egy olyan egyedi formatervvel rendelkező, retró stílusba öltöztetett kandeláber prototípusa, amelyben egy mini naperőművet kapcsolunk össze utcai világítással, és amelynek intelligens vezérlőrendszere időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, LED-es lámpatestekből épül fel, valamint létrejön a gyártáshoz szükséges alumínium öntő-, és műanyag öntőszerszám, valamint gyártástechnológia, amely ezt követően a későbbi kandeláber család sorozatgyártását megalapozza.

1. Oil Drop Stop környezetbarát, gyors, cseppmentes olajcserék megvalósítása

A kifejlesztendő prototípus az olajiparban használható olyan műszaki megoldás, amely a környezetbarát, gyors olajcserék cseppmentes megvalósítását segíti elő.

Az Oil Drop Stop eljárásra a világpiacon komoly érdeklődés várható. Az Exon Valdez olajszállító tartályhajó 1989.03.24-i Alaszkai katasztrófája, majd a BP olajszennyezése a Mexikói-öbölben rádöbbentette a világot, hogy az olaj és az abból származó olaj termékek mennyire veszélyesek a környezetre. Az Egyesült Államokban azt is kimutatták, hogy a motorizált világban, különösen az autóiparban felhasznált motorolajok, ennek a katasztrófának a több ezerszeresével szennyezik a környezetet.

A globális piacon 37 millió tonna kenőolajat használunk fel évente, de abból csak 30 millió tonna kenőolajat gyűjtünk vissza, így a környezetünkbe 30 millió tonna kenőolaj kerül évente. Egy liter kenőolaj egy millió liter vizet tehet tönkre, ezért évente 30.000 milliárd liter vizet károsítunk.

Probléma, hogy olaj utántöltésnél a környezetbe kerül az olaj (olaj csepp) és a környezet rendkívüli mértékben szennyeződik. Az olajszennyezés megöli a növényeket, az állatokat, vizeink élőlényit és a halállományát. A fejlesztésünk segíthet orvosolni a problémát.

Az általunk vásárolt Know-how

Az olaj betöltésnél és leengedésnél egy speciális, kisméretű gyors csatlakozót használunk, ahol a környezet és az ember nem érintkezik a kenőolajjal. A helyszíni olajcserét utánfutókra szerelt berendezések (friss és fáradt olaj tartály, kompresszor, tömlők, gyors csatlakozók stb.) segítik. A zárt rendszer révén megoldható a használt olaj teljes begyűjtése, vagy a forró olaj cseréje is.

Olajcsepp stopp = Tiszta víz

Az ismert olajleeresztők nem zárt rendszerben működnek, és helyszíni olajcserékhez, például szélerőművekhez egyáltalán nincs megfelelő műszaki megoldás, továbbá az ismert bontható vagy oldható csatlakozók szerkezete viszonylag bonyolult. Legtöbbször menetes vagy bajonettzáras alkatrésszel rögzítik egymáshoz a csatlakozó két részét, így az összekapcsolás és a bontás elfordítást, csavarást igényel. A menetes csatlakozók számos fajtájának közös hibája, hogy a kötések nem oldhatók gyorsan, nagy helyigényűek. A meglévő olajleeresztőknél, betöltőknél kis méretűek az átfolyási keresztmetszetek, és nem megoldott a olaj csatlakozócső eltávolításával egyidejűleg a nyomás alatt levő cső lezárása, valamint az, hogy az olajleeresztő kisméretű legyen, és így az ne „lógjon ki” az olajleeresztő a tartályból.

A létrejövő termék és technológia új a jelenleg ismertekhez képest. A prototípus az olajiparban használható olyan műszaki megoldás, amely a környezetbarát gyors olajcserék cseppmentes megvalósítását segíti elő.

2. Vörösiszap komplex hasznosítása know-how (Red mud 1)

A Bayer-eljárás egyik mérgező mellékterméke, a vörösiszap több évtizede neuralgikus pontja a környezetvédelemnek. Az anyag hulladéktermékként keletkezik az alumínium-oxid előállítása során. Évente globálisan 120 millió tonna vörösiszap képződik, s jelenleg 2,5-3 milliárd tonna vörösiszap várja a sorsát felhasználatlanul különböző tárolókban.

A kutatás fejlesztés általános céljainak összefoglalása

Az általunk kifejlesztendő know-how csatlakozik az EU céljaihoz, innovatív, környezetbarát és integrált módszer a vörösiszapban található fémoxidok visszanyerésére, nanoszemcsékké alakítására, miközben a maradványokat felhasználja széndioxid mentes építőipari, mezőgazdaság és más célokra a termelés és értékesítés teljes értékláncán keresztül.

A know-how megalkotásakor arra törekszünk, hogy teljes mennyiségben dolgozzuk fel a vörösiszapot, hogy megszüntessük a környezetvédelmi problémát, és nagy hozzáadott értékű, fenntartható termékeket állítsunk elő a vörösiszapból, továbbá hozzájáruljunk az EU kritikusnak minősített nyersanyag-függőségének a csökkentéséhez, ásványi anyagokat biztosítsunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyagok számára.

3. Energiatakarékos kandalló tűztér kifejlesztése Megoldás a biomassza mellet, a füstgázok elégetésére

A háztartási kandallók alacsony hatásfokkal üzemelnek, ezért szükséges hatékonyságuk növelése. Maga az alapelv újszerűen közelíti meg a kandalló tűzterének a kialakítását, megoldást nyújtva a biomassza mellet a füstgázok elégetésére is, mellyel hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. A rendszer többszörös hőcserélővel, ventilátorral, és légcserélővel rendelkezik, amely révén az égés paraméterei szabályozhatók, továbbá a tűztér és a rostély nanotechnológiai kutatás révén előállított bevonattal van ellátva, amely lepergeti magáról a biomassza égési hulladékokat, megelőzve a tűztér szennyeződését, a rostély eltömődését.

A tűztér prototípusának a kifejlesztése 10 százalékkal növeli a háztartási tüzelőberendezések hatásfokát, s hasonló arányban csökkenti a tüzelőanyag-felhasználást, továbbá 20%-al csökkenti a távozó füstgáz hőmérsékletét és a széndioxid-kibocsátást.